maanantai 14. tammikuuta 2019

Renesanssin ja barokin arkkitehtuuri sekä sisustus

1400-luvun alusta alkanutta eurooppalaista arkkitehtuuria kutsutaan nimellä Renesanssi joka jatkui 1600-luvun alkuun asti. Sen katsotaan alkaneen vuodesta 1418 jolloin Filippo Brunelleschin suunnitteleman Santa Maria del Fiore -kirkon kupolin rakennustyöt aloitettiin, kuvan rakennuksesta näät tekstin lopussa. Kupoli ei kuitenkaan tyylillisesti edusta vielä renessanssia. Se sai vaikutteita antiikin arkkitehtuurista, Kreikasta ja Roomasta. Ominaisia rakennuksia tälle ajalle olivat kuutiomaiset kupolilla katetut keskeisrakennukset, etenkin kirkot. Varhaisrenessanssissa käytettiin esikuviensa mukaisesti pyörökaaria, roomalaisia pylväitä ja päätykolmioita. Lisäksi ajalle olivat tyypillisiä kupolien huipulla olevat pienikokoiset tornit ja avoimet pylväskäytävät, loggiat. 

 Filippo Brunelleschin Santa Maria del Fiore kirkko, Firenze, Italia


Renesanssin tyylistä kalustetta.

 Kaikki postauksen kuvat: Pinterest  

Barokkiarkkitehtuuri oli myös eurooppalaisen arkkitehtuurin suuntaus. Se taas syntyi 1500-luvun lopun ja 1600-luvun alun Italiassa, ja kehittyi huippuunsa Ranskassa kuningas Ludvig XIV:n aikana 1600-luvun lopulla. Se oli osa barokin kokonaisvaltaista tyyliä, johon kuului myös sisustustaide ja barokkimusiikki. Barokin tunnistaa mahtiponntisesta koristelusta ja symmetriasta. Barokkiarkkitehtuurin tavoitteena oli selkeiden ääriviivojen häivyttäminen, seinien jäsentely, koristelu ja muuttaminen usein liikettä kuvaaviksi ja kaareviksi. 

 Nicola Salvi, Fontana di Trevi, Rooma

Kokosin alle pinterestiin taulun barokkilaisesta sisustuksesta, sieltä löytyy sitä alkuperäistä 1500-luvun sisusutusta, ja myös nykypäivään päivitettyä versiota. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti